
Ansettelsesavtale
Det skal inngås skriftlig arbeidsavtale i alle arbeidsforhold. Arbeidsgiver skal utforme et utkast til arbeidsavtale, og arbeidstaker har rett til å la seg bistå av en tillitsvalgt eller annen representant både ved utarbeidelse og ved endringer i arbeidsavtalen.
Arbeidsavtalen skal inneholde opplysninger om forhold av vesentlig betydning i arbeidsforholdet herunder minimum;
a) Partenes identitet
b) Arbeidsplassen
c) Arbeidstakerens tittel, stilling, og arbeidskategori med en beskrivelse av arbeidet
d) Tidspunkt for arbeidsforholdets begynnelse
e) Forventet varighet dersom midlertidig arbeidsforhold med redegjørelse for ansettelsesgrunnlaget
f) Eventuelle prøvetidsbestemmelser
g) Arbeidstakerens rett til ferie og feriepenger og reglene for fastsettelse av ferietidspunkt
h) Arbeidstakerens og arbeidsgiverens oppsigelsesfrister
i) Avtalt lønn og andre ytelser samt utbetalingsmåte og tidspunkt for lønnsutbetaling
j) lengde og plassering av den daglige og ukentlige arbeidstid
k) lengde av pauser
l) avtale om særlig arbeidstidsordning
m) opplysninger om eventuelle tariffavtaler som regulerer arbeidsforholdet.
men hvor informasjon nevnt under bokstavene g til k kan gis ved henvisning til gjeldende lover, forskrifter eller tariffavtaler.
Arbeidstaker skal som hovedregel ansettes på heltid, og før arbeidsgiver fatter beslutning om ansettelse i deltidsstilling, skal arbeidsgiver skriftlig dokumentere behovet for deltidsansettelse. Dokumentasjonen skal være tilgjengelig for tillitsvalgte, og spørsmålet om deltidsansettelse skal drøftes med de tillitsvalgte.
Arbeidstaker skal ansettes fast, og hvor det da menes at arbeidsforholdet er løpende og tidsubestemt, at arbeidsmiljølovens regler om opphør av arbeidsforholdet gjelder, og at arbeidstaker sikres forutsigbarthet for arbeid i form av et reelt stillingsomfang. Avtale om midlertidig ansettelse kan likevel inngås;
a) når arbeidet er av midlertidig karakter
b) for arbeid i stedet for en annen eller andre (vikariat)
c) for praksisarbeid
d) med deltaker i arbeidsmarkedstiltak
e) med idrettsutøvere, idrettstrenere, dommere og andre ledere innen den organiserte idretten.
Arbeidsgiver skal minst en gang i året drøfte bruken av midlertidig ansettelse med de tillitsvalgte, blant annet grunnlaget for og omfanget av slike ansettelser, samt konsekvenser for arbeidsmiljøet.
Arbeidsgivere i privat virksomhet kan i utgangspunktet ansette hvem de vil, men det er forbudt å diskriminere enkelte grupper. Arbeidsmiljøloven forbyr forskjellsbehandling på bakgrunn av alder, seksuell orientering, politiske oppfatninger, medlemskap i foreninger/organisasjoner eller midlertidig- eller deltidsansatte, mens likestillings- og diskrimineringsloven har forbud mot diskriminering på grunn av kjønn, graviditet, permisjon ved fødsel eller adopsjon, omsorgsoppgaver, etnisitet, religion, livssyn, nedsatt funksjonsevne, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk og alder. Lovpålagt fortrinnsrett kan også begrense arbeidsgivers styringsrett. I offentlig virksomhet er ansettelser i tillegg regulert i annet lovverk og tariffavtaler som for eksempel statsansattloven, forvaltningsloven og hovedavtalen.
Øverste leder i en virksomhet kan ansettes på åremål.
Endringer i arbeidsforholdet skal tas inn i arbeidsavtalen tidligst mulig og senest en måned etter at endringene trådte i kraft.
Webred
Svein Roar Holt, 21.08.2023