
PERMISJON
Det er faser og hendelser i livet som er viktigere enn jobb, og hvor arbeid og arbeidstid derfor må kunne nedprioriteres. Arbeidsmiljøloven gir hver og en av oss rett til å kunne gjøre dette.
Svangerskapskontroll
Arbeidstaker som er gravid har rett til fri fra arbeidet med lønn i forbindelse med svangerskapskontroll dersom slike undersøkelser ikke med rimelighet kan finne sted utenfor arbeidstiden.
Svangerskapspermisjon
Arbeidstaker som er gravid har rett til permisjon i inntil tolv uker under svangerskapet.
Omsorgspermisjon
I forbindelse med fødselen har faren rett til to ukers permisjon for å bistå moren. Hvis foreldrene ikke bor sammen, kan retten permisjon utøves av en annen som bistår moren. Adoptivforeldre og fosterforeldre har rett til to ukers permisjon i forbindelse med at omsorgen for barnet overtas. Sistnevnte gjelder ikke ved stebarnsadopsjon eller hvis barnet er over 15 år.
Fødselspermisjon
Etter fødselen skal mor ha permisjon de første 6 uker, med mindre hun fremlegger legetattest om at det er bedre for henne å komme i arbeid.
Foreldrepermisjon
Foreldrene har rett til svangerskaps- og fødselspermisjon i til sammen tolv måneder. Hver av foreldrene har i tillegg rett til permisjon i inntil tolv måneder for hver fødsel og som eventuelt må tas sammehengende. Foreldrene har uansett rett til permisjon når det ytes foreldrepenger fra folketrygden. Arbeidstaker som er alene om omsorgen for barnet har rett til inntil to års svangerskaps- og fødselspermisjon.
Med mindre begge foreldrene har omsorgen for barnet, kan retten til permisjon utøves av en annen som har omsorg for barnet.
Adoptivforeldre og fosterforeldre har rett til tilsvarende permisjon når omsorgen for barnet overtas. Det samme gjelder for arbeidstaker som har rett eller får tildelt foreldreansvar når den andre av foreldrene dør, og som har hatt mindre enn vanlig samvær med barnet. Retten til permisjon gjelder ikke stebarnsadopsjon eller hvis barnet er over 15 år.
Delvis permisjon
Svangerskaps-, fødsels- og foreldrepermisjon kan tas ut som delvis permisjon. Delvis permisjon baseres på avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Arbeidstakers ønske om hvordan uttaket av delvis permisjon skal gjennomføres, skal oppfylles med mindre dette medfører vesentlig ulemper for virksomheten. Arbeidstaker har rett til å la seg bistå av en tillitsvalgt eller annen representant. Avtale om delvis permisjon kan endres eller opphøre når særlige grunner gjør det nødvendig. Delvis permisjon må tas ut innenfor en tidsramme på tre år.
Varslingsplikt
Permisjoner skal varsles arbeidsgiver snarest mulig og senesten uke i forveien ved fravær utover to uker, senest fire uker i forveien ved fravær utover 12 uker og senest tolv uker i forveien ved fravær utover ett år. Oversittelse av fristene medfører ikke at arbeidstaker må utsette permisjonen dersom permisjon er nødvendig på grunn av forhold som arbeidstakeren ikke hadde kjennskap til ved fristens utløp.
Ammefri
Kvinne som ammer sitt barn kan kreve den fri hun av den grunn trenger. Fritiden kan for eksempel tas ut i minst en halv time to ganger daglig eller som redusert arbeidstid med inntil en time hver dag. Kvinne som har ammefri har i barnets første leveår rett til lønn inntil en time på arbeidsdager med avtalt arbeidstid på sju timer eller mer.
Barn og barnepassers sykdom
Arbeidstaker som har omsorg for barn har rett til permisjon:
a) for nødvendig tilsyn med barnet når det er sykt
b) hvis barnet skal følges til legeundersøkelse eller annen oppfølging i forbindelse med sykdom
c) hvis den som har det daglig barnetilsynet er syk eller har permisjon på grunn av annet barn
Retten til ovennevnte permisjon gjelder til og med det kalenderåret barnet fyller 12 år. Arbeidstaker har rett til permisjon inntil 10 dager hvert kalenderår eller inntil 15 dager dersom arbeidstaker har omsorg for mer enn to barn.
Dersom barnet har kronisk sykdom, langvarig sykdom eller har nedsatt funksjonsevne og det derfor er en markert økning av risikoen for at arbeidstaker får fravær fra arbeidet, har arbeidstaker rett til fri i inntil 20 dager hvert kalenderår. Retten til slik permisjon gjelder til og med det kalenderåret barnet fyller 18 år. Arbeidstaker har i tillegg rett til permisjon for å delta i opplæring ved godkjent helseinstitusjon eller offentlig kompetansesenter for å kunne ta seg av og behandle barnet.
Arbeidstaker som har omsorg for barn har rett til permisjon dersom:
a) barnet blir innlagt i helseinstitusjon og arbeidstaker oppholder seg ved helseinstitusjonen (12 år)
b) barnet er utskrevet av helseinstitusjon og arbeidstaker må være hjemme fordi barnet trenger kontinuerlig tilsyn og pleie (12 år)
c) barnet har livstruende eller annen svært alvorlig sykdom eller skade (18 år)
For barn med psykisk utviklingsbegrensning gjelder ingen aldersgrenser.
Arbeidstaker har uansett rett til permisjon når det ytes omsorgspenger, pleiepenger eller opplæringspenger fra folketrygden.
Arbeidsgiver som er alene om omsorgen for barn har rett til dobbelt så mange permisjonsdager. Det samme gjelder hvis det er to om omsorgen, men av dem er langvarig avskåret fra tilsynet med barnet på grunn av nedsatt funksjonsevne, innleggelse i helseinstitusjon som langtidspasient, er i fengsel, avtjener verneplikt eller tilsvarende forhold. Retten til permisjon kan overføres med inntil halvparten hvert kalenderår til mor eller far med samværsrett eller til den som arbeidstaker bor sammen med og som ikke har omsorgen for egne barn.
Omsorg for pleie av nærstående
Arbeidstaker som pleier nærstående i hjemmet i livets sluttfase har rett til permisjon i 60 dager for pleie av den enkelte nærstående.
Arbeidstaker har rett til permisjon i inntil 10 dager hvert kalenderår for å gi nødvendig omsorg til foreldre, ektefelle, samboer eller registrert partner. Det samme gjelder ved nødvendig omsorg for funksjonsbegrenset eller kronisk sykt barn fra om med kalenderåret etter at barne fylte 18 år når arbeidstakeren har hatt slik omsorg for barnet.
Utdanningspermisjon
Arbeidstaker som har vært i arbeidslivet i minst tre år og som har vært ansatt hos arbeidsgiveren de siste to år, har rett til hel eller delvis permisjon i inntil tre år for å delta i organisert utdanningstilbud. Utdanning utover grunnskole eller videregående opplæringsnivå må være yrkesrelatert for å gi rett til permisjon. Permisjon kan likevel ikke kreves når det vil være til hinder for arbeidsgivers forsvarlige planlegging av drift og personaldisponeringer.
Arbeidstaker som har hatt utdanningspermisjon, har ikke rett til ny utdanningspermisjon før det har gått
a) dobbelt så lang tid som varigheten av den foregående permisjonen
b) minst ett pr fra den foregående permisjonen tok til, unntatt ved utdanningspermisjon for kurs med under en måneds varighet.
Arbeidstaker som vil bruke retten til utdanningspermisjon, må gi arbeidsgiver skriftlig varsel om dette. Varselet skal inneholde opplysninger om utdanningens faglige innhold, varighet og eventuelt opptak ved utdanningsinstitusjon. Dersom det gjelder utdanning ut over grunnskole eller videregående opplæringsnivå, må yrkesrelevans begrunnes.
Arbeidsgiver som vil gjøre gjeldende at vilkårene for utdanningspermisjon ikke er oppfylt, skal snarest mulig og senest innen seks måneder skriftlig underrette arbeidstaker om dette. Dersom varslet permisjon er kortere enn seks måneder, skal slik underretning foreligge innen tre måneder etter at varsel er mottatt, men innen to måneder når varslet permisjon er kortere enn en måned. Arbeidsgiver skal frem til svar gis, på forespørsel orientere arbeidstaker om hva som gjøres for om mulig å legge til rette for permisjonen.
Militærtjeneste
Arbeidstaker har rett til permisjon ved pliktig eller frivillig millitærtjeneste eller lignende allmenn vernetjeneste. det samme gjelder ved frivillig tjenestegjøring av til sammen 24 måneders varighet i styrker organisert av norske myndigheter for deltakelse i internasjonale fredsoppgaver, hvis arbeidstaker snarest mulig etter å ha inngått bindende avtale om tjenestegjøring i slike styreker varsler arbeidsgiver om dette.
Arbeidstaker som ønsker å fortsette i stilling etter tjenestegjøringen, skal varsle arbeidsgiver før tjenesten begynner. Arbeidsgiver plikter ikke å ta arbeidstaker tilbake i arbeid før en måned etter mottak av varsel om fra hvilken dag arbeidstaker kan gjenoppta arbeidet.
Offentlig verv
Arbeidstaker har rett til permisjon fra arbeid i det omfang det er nødvendig for å oppfylle lovbestemt møteplikt i offentlige organer.
Tvisteløsning
Tvist om rett til permisjon avgjøres av tvisteløsningsnemda.
Religiøse høytider
Rett til permisjon ved religiøse høytider for arbeidstaker som har andre religiøse høytidsdager enn de offentlige helligdagene reguleres av trossamfunnsloven.